سمینار علمی تحت عنوان “علل وراه های پیشگیری از دیابت” از جانب دانشکده طب دانشگاه خاتم النبیین(ص) برگزار گردید.

جدی ۸, ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۰:۱۰

سمینار علمی تحت عنوان دیابت از جانب دانشکده طب با همکاری آمریت محترم فرهنگی و آمریت محترم تحقیقات روز شنبه مورخ ۹۵/۹/۲۰ برگزار گردیدکه سخنرانان این سمینار علمی به موضوعات ذیل پرداختند.

diabetes

1. دکتر سید یوسف موسوی با موضوع مکانیزم مقاومت مولکولی و متابولیک در دیابت نوع ۲

دکتر موسوی معاونت محترم علمی – تدریسی دانشگاه خام النبیین (ص) به صحبت در خصوص مقاومت به انسولین در دیابت  نوع ۲ از نگاه مولیکولار پرداخت. ایشان به صورت مکانیزم وار روی این موضوع صحبت نمود و چاقی را  یکی از علل مهم مقاومت    به انسولین دانستند. ایشان فرمودند  که در افراد چاق اسید های چرب آزاد ترشح شده و این اسیدها باعث ترشح محصولات کیمیاوی شده و در نتیجه سبب مقاومت به انسولین به خصوص در عضلات اسکلتی و کبد می شودکه می تواند عامل دیابت نوع ۲ گردد.

1. دکتر مکارم ناصری با موضوع فیزیو پاتولوژی دیابت

دکتر مکارم ناصری بخنیاری یکی از سخنرانان این سمینار بود. ایشان در ابتدا در مورد مهم بودن جایگاه تحقیق و پژوهش در تحصیلات عالی کشور اشاره نمود و اظهار داشت یکی از رسالت های مهم هر دانشگاه و نهاد علمی علاوه بر آموزش درست و معیاری پژوهش،تحقیق و برگزاری سمینار های علمی است که خوشبختانه دانشگاه خاتم النبیین(ص) در این عرصه یکی از پیشگامان است.

سپس ایشان در خصوص فیزیوپاتولوژی بیماری دیابت  صحبت نمودند و فرمودند که بیماری دیابت شایع ترین بیماری متابویک است که متاسفانه در کشور هم شیوع آن رو به افزایش است (براساس آمار سازمان صحت جهانی WHO  تعداد افراد مبتلا به این بیماری بیش از ۵/۲ میلیون نفر در کشور است.) ایشان فرمودند بر اساس مطالعات و تحقیقاتی که تاکنون انجام شده علت اصلی و روند ایجاد این بیماری ناشناخته است ولی می توان به فاکتورها و عواملی که در ایجاد آن موثراست به چند مورد اشاره نمود. دیابت شیرین diabetes mellitus  انواع مختلف دارد که دونوع آن یعنی type1 و type2 شیوع بیشتری دارد. فیزیوپاتولوژی این دو نوع هم متفاوت است. بر اساس تحقیقات اجام شده در دیابت نوع ۱ اتو آنتی بادی ضد جزایر پانکراس، فعال شدن وجود لنفوسیت خصوصا B ، آزاد سازی سیوکاین ها (IL1; TNFα-INF-XƔ) و عوامل محیطی (عفونت ها) و ژنتیکی اکثرا در ابتدای زندگی باعث تخریب حجرات B جزایر لانگرهاس غده پانکراس شده که سبب اختلال ترشح انسولین گردیده و در نهایت سبب ایجاد این نوع دیابت می گردد.

در دیابت نوع ۲ عوامل مانند مقاومت به انسولین(بیشتر به دلیل چاقی)، اختلال در ترشح انسولین(بیشتر به دلیل هایپرگلایسمی) و فاکتور های ژنتیکی(ارثی) سبب به مصرف نرسیدن قند خون و در نهایت باعث دیابت نوع ۲ می گردد.

1. دکتر نعمت الله رضایی با موضوع اختلالات دیابت شیرین

موضوع سخنرانی دکتر نعمت الله رضایی اختلالات دیابت شیرین بود که ذیل آن عنوان کردند، اختلالات دیابت می تواند ارگان های مختلف را مبتلا سازد که منجر به معلولیت، مصدومیت و مرگ می شود. دیابت از جمله عمده ترین عامل نارسایی کلیه، نابینایی در کاهلان و قطع شدن بدون ترطیض اطراف سفلی می باشد.

نکته قابل توجه این است که در اکثریت واقعات تشخیص دیابت نوع ۲ همراه با اختلالات آن می باشد. یکی از اختلالات مهم و خطرناک دیابت، دیابتیک نفروپاتی است که منجر به عدم کفایه مزمن کلیه و ESRD می شود که ضرورت به دیالیز و پیوند کلیه پیدا می کند.

پیشرفت نفروپاتی- دیابتی ارتباط مستقیم به افزایش گلوکز خون و فرط فشار خون دارد. به طور مثال کاهش یک درصد c HbA1   می تواند به میزان ۳۵% اختلاطات microvs cular را کاهش دهد و اگر گلوکز خون و فشار خون خوب کنترل نگردد. مریض در یک مدت زمان کوتاه به طرف اختلاطات میکرو واسکولار خواهد رفت. برای جلوگیری از اختلاطات دیابت یک management همه جانبه ضرورت است که در ذیل یاد آوری گردیده است.

1. آگاهی دادن مریض در مورد دیابت
  2. رژیم غذایی مناسب حال مریض
  3. ورزش و فعالیت منظم فیزیکی حداقل ۳۰ دقیقه در روز
  4. رژیم دارویی مناسب که بتواند در تبانی با شماره ۲ و ۳ فوق الذکر قند خون،فشار خون و چربی خون را به صورت مناسب کنترل نمایند.
  5. استاد میثم سجادی با موضوع C-peptide

یکی از سخنرانان دیگر این سمینار آقای استاد سجادی رئیس دانشکده تکنالوژی طبی این دانشگاه بود که ایشان در خصوص c- peptide و استفاده از آن در تشخیص پاراکلینیکی دیابت صحبت نمود. ایشان خاطر نشان کردند که براساس تحقیق و مطالعات که در این اواخر انجام شده نشان می دهد که اندازه گیری این peptide با روش های مختلف آزمایشگاهی یک معیار خوب برای تشخیص بیماری دیابت می باشد.

1. دکتر ولی ناصری با موضوع پیشگیری و تداوی دیابت

جناب آقای دکتر ولی ناصری استاد دانشگاه طبی کابل نیز یکی از سخنرانان این سمینار علمی بود. ایشان سخنرانی خود را تحت عنوان پیشگیری و تداوی دیابت ارائه نمود. ایشان با توجه به تغییر در شیوه ی زندگی افراد در تمام جوامع و به خصوص افغانستان از روند شیوع این بیماری خبر داد. ایشان فرمودند بر اساس تحقیقات انجام شده تا سال ۲۰۳۰ احتما اینکه در دنیا آمار و ارقام این بیماری به ۵۲۰ میلیون نفر برسد وجود دارد، در ضمن مهم ترین راه پیشگیری از این بیماری را تغییر در شیوه زندگی افراد ( ورزش منظم، استفاده مناسب و درست از مواد غذایی check up  منظم و self-management) دانست.

در خصوص self-management  اشاره نمود که هر فردی می بایست برای کنترل و درمان بیماری خود راهکار به خصوص خود را داشته باشد، یعنی دوای خود را به صورت منظم مصرف نموده، ورزش منظم داشته باشد و غذای خود را متناسب با فعالیت و نیازمندی های خود مصرف نماید.

در آخر سمینار جمع بندی شد و با دعاییه توسط استاد دکتر حاج آقا رضایی خاتمه یافت.